De Mull of Kintyre op de achtergrond...
De Mull of Kintyre op de achtergrond…

Het is zover, we zijn in Schotland! Zondagavond aangekomen in Port Ellen, op het eiland Islay. Een fijne dag gehad, mooi weer, een beetje wind uit het zuidoosten, maar voor een groot deel van de trip niet genoeg om mee te zeilen. Maar dan wakkert hij toch genoeg aan om fijn te zeilen, op het cruciale deel van de tocht: de passage van de Mull of Kintyre. Dikke drie knoop stroming mee, zodat we een hele tijd meer dan tien knopen over de grond lopen. Zo schiet het natuurlijk goed op. Aankomen bij Islay in de vroege avond, met tegenlicht, begroet door een traditionele loodsjol, waarmee de bemanning aan het trainen was.

 

De loodsjol, met de plaatselijke vrouwen roeiclub aan het trainen.
De loodsjol, met de plaatselijke vrouwen roeiclub aan het trainen.

In Port Ellen is er een steigertje, waar we nog een plaats aan vinden, maar er liggen wel al verrassend veel boten, vind ik. Naast ons een Iers jacht, waar onder andere een Francaise en een Belgische op zitten. Daarnaast een Duitser, daarnaast een Fransman, een internationaal gezelschap.

 

Port Ellen
Port Ellen

 

Vandaag rondgekeken op het eiland en natuurlijk een van de acht distilleries bezocht, Bowmore.

 

De stills en de spirit safe
De stills en de spirit safe
No1 vaults, waar de oudste vaten gestockeerd liggen
No1 vaults, waar de oudste vaten gestockeerd liggen

IMG_1091