Sinds het weekend leven we in een nieuwe weersituatie: hoge druk heerst over Ierland en de Britse eilanden, en dat vertaalt zich in blauwe lucht, weinig wind, en zelfs wat hogere temperaturen. Bovendien was maandag Bank Holiday in Ierland, zodat er in Howth het hele lange weekend een vakantiesfeer heerste.

Maandag is Freek geland en dinsdag zijn we in alle vroegte uitgevaren om nog zoveel mogelijk van de gunstige stroming te genieten. En ja, hoge druk, dus spiegelgladde zee en geen wind om te beginnen. Later op de dag is er wel een windje gekomen uit het oosten, zodat we zeer aangenaam gezeild hebben, tot zelfs zeven knopen op een vlakke zee. Op een bepaald moment werden de Mountains of Mourne zichtbaar door de nevel, Prachtige, een beetje onheilspellende bergen die vanuit zee tot zo’n zevenhonderd meter oprijzen. Het eiland Man ten oosten van ons bleef verborgen in de wolken, Aangelegd in Ardglass, een kleine vissershaven met een piepkleine marina, een dertigtal plaatsen. Wij waren bij de eerste gasten, maar tegen de avond was het toch goed volgelopen. In het echte seizoen zal het daar wel dringen zijn, want veel extra ruimte is er niet. Je moet ook niet buiten de boeien varen, want met laag water zie je hoe dicht de rotsen echt zitten.

Zoals blijkbaar elke haven hier, heeft ook Ardglass zijn zeehonden die hier echt thuis zijn.

Vandaag woensdag een kort sprongetje van zo’n acht mijl naar Strangford Lough: een grote binnenzee met tientallen eilandjes en ondiepten die via een engte van een paar honderd meter breed en enkele mijlen lang in verbinding staat met de zee. Het ideale recept voor zeer sterke stromingen, want dat hele loch perst zich door de engte naar buiten en dan moet het weer vollopen. Bij springtij kan de stroming hier acht knopen bedragen. Er staat hier dan ook een experimentele generator die elektriciteit uit de stroming haalt. Wij hebben gelukkig dood tij en rustig weer, maar zelfs nu zien we de turbulentie in het water en de draaikolken. Geen plek om met veel wind tegen het getij te komen.

 

Je ziet aan de golf dat hier 4 knopen stroming staat...
Je ziet aan de golf dat hier 4 knopen stroming staat…
Het water perst zich met geweld rond de paal
Het water perst zich met geweld rond de paal

 

Wandeling gemaakt onder stralend blauwe hemel langs het loch en door de heuvels terug. Daarna Guinness op een terrasje in de zon, het begint hier stilaan een lentegevoel te krijgen. Het mocht ook wel, het is al juni en ik heb mijn thermisch ondergoed nog niet weggelegd.

 

IMG_0921