Dagje in Dublin rondgelopen, zal een kleine 15 jaar geleden zijn, van net voor de boomjaren, en de stad is flink veranderd. Nog altijd even levendig als in mijn herinnering, maar veel nieuwe gebouwen, mooie moderne trams, je ziet aan alles dat het land erop vooruit is gegaan.

 

Ha'penny Bridge in Dublin
Ha’penny Bridge in Dublin

 

We hebben de tijd genomen om wat rond te struinen en zijn ook naar Trinity College geweest om de tentoonstelling over the Book of Kells te bekijken, een prachtig middeleeuws handschrift. Zeer mooi en interessant, maar voor mij kwam de geote verrassing pas daarna, als je in de Long Room terechtkomt, de grote oude bibliotheek. Die is gewoon prachtig: vijftig, zestig meter lang, met een houten tongewelf en aan weerszijden twee verdiepingen nissen vol prachtige oude boekenkasten. Nog nooit zo’n mooie bibliotheek gezien!

 

The Long Room, Trinity College Library, Dublin
The Long Room, Trinity College Library, Dublin
The Long Room, Trinity College Library, Dublin
The Long Room, Trinity College Library, Dublin

 

Zaterdag in Grafton Street, de drukste winkelstraat, betekent ook muziek: om de twintig meter staat er een groepje te spelen om geld in te zamelen voor een charity. De meest uiteenlopende stijlen wisselen elkaar af. Tot mijn grote vreugde was er ook een goede traditionele groep bij, met uilleann pipes, houten dwarsfluit en Keltische harp, maakte heel wat herinneringen los aan folkfestivals van vroeger…

 

Folk groepje in Grafton Street, Dublin
Folk groepje in Grafton Street, Dublin

 

We zijn ook een kijkje gaan nemen bij een paar tall ships die in de haven liggen. Het is hier een verlengd weekend en de haven maakt er iets feestelijks van. Een paar mooie schepen, waaronder de Gulden Leeuw, een Nederlandse driemastschoener die ik nog niet gezien had.

 

IMG_0800

 

De Docklands van Dublin zijn intussen ook stevig gerenoveerd en volgezet met moderne kantoorgebouwen en hotels, maar daar zie je wel de crisis: hele gebouwen staan leeg, en een shoppingcenter in een mooi gerestaureerde havenloods was zo goed als verlaten en meer dan de helft van de winkelruimtes stonden leeg.

‘s Avonds iets gaan eten om Jan zijn afscheid in stijl te vieren en daarna Guinness gedronken in de club, ook Jan, want je kunt niet zeggen dat je in Ierland geweest bent als je geen Guinness hebt geproefd. Je moet natuurlijk wel wat wennen aan de smaak, it’s an acquired taste, zeggen ze in het Engels.

Vandaag grote schoonmaak aan boord, zodat Freek morgen een nette boot vindt. All shipshape and Bristol fashion.