De Lysefjord (spreek uit luusefjord) is een van die beroemde Noorse fjorden, en de meest zuidelijke van de grote fjorden. Een paar mijl varen van Stavanger kom je in de Lysefjord. Niet moeilijk te vinden, volg de toerboten en de snelle rubberboten.

De fjord zelf is 20 mijl lang, tussen een kilometer en 200 meter breed, en het water is honderden meters diep. De wanden zijn tot 800 meter hoog, vaak loodrecht uit het water. Aan beide kanten storten zich watervallen naar beneden.

Dé aantrekkingspool van de Lysefjord, waar al die toerboten op afkomen, is Preikestolen, de Preekstoel, een overhangende rots 604 meter boven het water.

Er staan mensen boven te kijken, maar zelfs met de verrekijker heb je moeite ze te ontdekken.

Preikestolen is Unesco-werelderfgoed, van over de hele wereld komen er busladingen mensen op af. Je moet er wel wat moeite voor doen om er te komen, het is een wandeling van 4,5 kilometer, behoorlijk pittig omhoog, over een zeer ruw pad van rotsblokken. Stevige stapschoenen zijn een must. En toch gaan er elke dag duizenden mensen omhoog, en ze hebben gelijk, want het uitzicht is adembenemend.

De ervaring om op het randje te staan boven een afgrond van 600 meter diep is ook zeer de moeite waard, en dus is het aanschuiven om een selfie te nemen op het mooiste punt.

Massatoerisme, ja, ongetwijfeld, en je kunt ervan dromen om daar op een ongerepte morgen helemaal alleen te staan, maar ondanks de drukte lukt het wel om een plekje te vinden boven het gewoel om even te rusten en het allemaal tot je te laten doordringen. En het is ook zo mooi dat je het anderen niet kunt ontzeggen. Gelukkig is de ondergrond hier rotsig, anders zouden die duizenden wandelaars per dag het terrein meteen kapotlopen. Nu valt het nog mee met de schade aan de natuur, lijkt het wel.

7 thoughts on “De twee kanten van de Preekstoel

 1. Met al dat volk op die rots zal ze vroeg of laat wel eens afbreken door het extra gewicht zeker????

  Geniet van jullie reis

  Jan

   1. Waw, schitterend. Mijn hoogtevrees
    zou daar helemaal uit de bol gaan…
    Mooie beelden. Geniet ervan!

  1. Hello Trygve, what a great offer, thank you very much!
   I have sent you an e-mail with my details.

   Johan

Your Message...Your name *...Your email *...Your website...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *