7Het is bijna zover, zaterdag begint Ossian aan zijn reis rond Groot-Brittannië, Ossian Sails Around Britain.

Het idee is al jaren oud, en het is ook niet de eerste keer dat ik probeer het in de praktijk te brengen. Vijf jaar geleden ben ik een eerste keer vertrokken, toen met Ceòl Na Mara, onze Rival 34. Toen ik na drie weken in Falmouth lag te wachten  op het voorbijtrekken van een eindeloze reeks depressies, heb ik de tocht moeten afbreken omdat mijn moeder ziek geworden was. Maar ik wist dat ik het ooit opnieuw zou proberen, en nu is het dus zover.

De boot is intussen vervangen door Ossian, een Starlight 39. De afgelopen weken heb ik Ossian klaar gemaakt voor de reis. Het gewone onderhoud bij het begin van elk seizoen, en daar bovenop extra nazicht van motor, reddingsmiddelen, nieuwe accu’s, navigatiecomputer geïnstalleerd en nog een heleboel andere kleine dingetjes die ertoe bijdragen dat de boot vertrekkensklaar is.

Tru zou sowieso maar enkele weken aan boord kunnen zijn, de kinderen hebben een weinig voorspelbare agenda, en dus heb ik in de loop van de winter mijn vrienden op de hoogte gebracht van mijn voornemen, en meteen gepolst wie zin had om een eind mee te varen. En kijk, ze hadden allemaal zin, en wat nog leuker is, ze hebben ook allemaal tijd uitgetrokken om effectief mee gaan. Bovendien viel de puzzel zeer snel en zeer makkelijk in elkaar, zodat ik de hele reis al bemanning heb, op een paar dagen na. Ik kijk niet alleen uit naar de reis op zichzelf, maar evengoed naar de tijd samen met de vrienden, de afwisseling van karakters en persoonlijkheden.

De boot ligt klaar, morgen de voorraden aan boord brengen en zaterdag vertrekken we. De toekomst ziet er goed uit.